18 Griekse monumenten zijn UNESCO werelderfgoed

8 november 2017 Bas Wanrooij
18 Griekse monumenten zijn UNESCO werelderfgoed

18 Griekse monumenten zijn UNESCO werelderfgoed

Op de lijst van UNESCO werelderfgoederen staan in totaal 1.073 monumenten. 18 Griekse monumenten zijn opgenomen in de lijst en tijdens je vakantie in Griekenland zijn ze te bezoeken. Hiervan zijn er 16 cultureel van aard en twee stuks vallen de categorie gevarieerd.

14 andere erfgoederen in Griekenland zijn genomineerd om wellicht in de toekomst te worden opgenomen in de prestigieuze lijst van UNESCO. Denk bij de nominaties aan het nationale park van Dadia in het noordoosten van Griekenland, het versteende woud op Lesbos en de Samariakloof op Kreta.

Meeste UNESCO sites op de Peloponnesos

De meeste Griekse sites op de UNESCO lijst zijn gelegen op het schiereiland Peloponnesos. In totaal kun je hier vijf werelderfgoederen bezoeken: Epidaurus, tempel van Apollo Epicurius bij Bassae, de archeologische site van Mystras, de archeologische site van Mycenae en de archeologische bezienswaardigheid van Olympia. Genomineerd is de archeologische site van Messini.

Het vasteland van Griekenland heeft in totaal 13 UNESCO monumenten. In Athene is de Akropolis een werelderfgoed, in centraal Griekenland de archeologische site van Delphi en de nabijgelegen kloosters o.a. Daphni, in Thessalië de kloosters van Meteora, in de Macedonië de archeologische site van Vergina, de byzantijnse en voorchristelijke monumenten in Thessaloniki, Mount Athos en de archeologische site van Philippi.

Vijf werelderfgoederen op de Griekse eilanden

Op de Griekse eilanden zijn in totaal vijf werelderfgoederen van UNESCO te bewonderen. Het zijn het oude gedeelte van de stad Kerkyra op Corfu, het eiland Delos, Pythagorion en Heraion op Samos, de middeleeuwse stad van Rhodos en het historische centrum van Patmos. Op de nominatielijst staan onder andere de Samariakloof en het fort van Spinalonga op Kreta en het minoïsche paleis van Knossos en Malia